Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Español Finnish Français Magyarul Netherland Norsk Polski Sweden Русский Қазақша العربية 中國

Ezrével költöznek Magyarországra a németek


Néhány év leforgása alatt 25%-kal nőtt a Magyarországon élő német nyugdíjasok száma.
A német Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) televízió számolt be erről a jelenségről: egyre több német állampolgár választja otthonának Magyarországot, különösen a Balaton környékét.
A riport két fontos kérdéskört taglal:
 
  1. Milyenek a magyar ingatlanárak a németországihoz képest?
  2. Miért költözik egyre több német állampolgár hazánkba?

Milyenek a magyar ingatlanárak a németországihoz képest?
A Somogy vármegyei Marcali településen, amely a Balatontól 10 kilométerre található, már 49 000 EUR összegért lehet lakható ingatlant vásárolni, ennyiért Németországban még egy garázst se lehet kapni a megkérdezett ingatlanközvetítő szerint. Szintén az ő véleménye, miszerint havi 800 EUR összegből minőségi életszínvonalon lehet megélni Magyarországon.

Miért költözik egyre több német állampolgár hazánkba?
Sokan nem érzik otthon – és biztonságban - magukat Németországban, különösen a 2015-ös menekültválság óta. Erre a számadatok szolgálnak bizonyítékként: hazánkban már 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának a folyósítását. 5 évvel ezelőtt ez még 11 700 volt,  vagyis néhány év alatt közel 25%-kal emelkedett a számuk.
A riportban az is elhangzott, hogy a Magyarországra települő németek már 20 településen szerveztek helyi csoportokat („Stammtisch”, magyarul törzsasztal) a Balaton térségében.

Magyarországon élő németek számára továbbra is fontos az árak kérdése, hiszen Németországban már 25%-os az infláció, ami Európában a legmagasabb. Az újságíró teszt jelleggel próbavásárlást végzett: 13%-kal alacsonyabb árat fizetett Magyarországon ugyanazokért a termékekért, mint Németországban (18,78 EUR-ba került egy átlagos vásárlói kosár hazánkban, Németországban 21,21 EUR-ba).

Az MDR meglátása szerint a legtöbb német Svájcba és Ausztriába költözik, és bár Magyarország még nincs ott a legnépszerűbb kivándorlási célországok között, de folyamatosan zárkózik fel.
 

Forrás:
https://www.vg.hu/kozelet/2023/04/ezrevel-koltoznek-magyarorszagra-a-nemetek-es-ez-mar-a-nemet-kozmedianak-is-szemet-szurt
https://ungarnheute.hu/news/die-deutschen-ziehen-zu-tausenden-nach-ungarn-37105/
 
Felhasználási Feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat©2024 Copyright by
Moksaphoto