Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Français Magyarul Netherland Norsk Русский العربية 中國

Hévíz kiemelt fejlesztési tervei a 2014-2020 időszakra vonatkozóan

HÉVÍZI KULTURÁLIS ÉS KONFERENCIA KÖZPONT

 
A város frekventált részén elhelyezkedő jelenlegi futballpálya területe ideális helyszíne lehet a város sokoldalú kulturális életének otthont adó és nemzetközi színvonalú konferenciákat lebonyolítani képes központ kialakításának. A futballpálya funkcióját kiváltja a „Hosszúföldeken” tervezett Sportcentrum, így a szállodák és a gyógyfürdő közelében található terület Hévíz számára komoly fejlődési lehetőséget jelentő rendezvény-, és konferenciaturizmus számára nyílhat meg fejlesztési helyszínként.
A tervezett fejlesztés középpontjában egy kétszintes, több kisebb helyszínnel és egy nagy, 1000 fő egyidejű befogadására és leültetésére alkalmas plenáris teremmel rendelkező létesítmény építése áll. A központ mind befogadóképességét, mind technikai felszereltségét tekintve egyedülálló lenne a régióban. Célunk hazai és nemzetközi konferenciák, rendezvények, kiállítások számára vonzó és a mai igényeket professzionális szinten kiszolgálni képes multifunkcionális tér létrehozása.
Mindezeken túlmenően az épület helyszínül szolgálhat majd városi- térségi kulturális, zenei rendezvényeknek is, a kisebb helyiségek színvonalas civil, iskolai, önkormányzati vagy akár magánkezdeményezésű események rendszeres vagy alkalmankénti lebonyolításához is ideális helyszínek lehetnek. 
A kulturális és konferenciaközpont látogatóit kiszolgálandó a jelenleg is parkolóként funkcionáló szemközti ingatlanon egy legalább 200 férőhelyes kétszintes, a központ felé közvetlen átjárással rendelkező mélygarázst létesítünk, amely nem csak a központba érkezők számára biztosít biztonságos parkolási lehetőséget, hanem minden hévízi látogató és lakos számára is.
 
 
„HOSSZÚFÖLDEK” SPORTCENTRUM
 
Az egregyi városrész északi részén találhatók az önkormányzat által korábban megvásárolt, közel 5 hektárnyi „Hosszúföldek”, amely a város egyetlen, sportcentrum kialakítására alkalmas területe. Általános tapasztalat, hogy a sportlétesítmények mennyiségi és minőségi hiányosságai miatt Hévíz nem tudja optimálisan hasznosítani kedvező adottságait. A tervezett sportcentrum nem csupán a helyi- térségi lakosok és a sportegyesületek számára jelentene elérhető és a mai kor követelményeinek megfelelő korszerű helyszínt szabadidejük aktív eltöltéséhez, hanem új kapukat nyithat meg Hévíz számára a nemzetközi sportturizmusban is.
A tervezett sportcentrum kialakításának főbb elemei:
- Közműellátás kiépítése a sportcentrumig a jelenlegi kavicsos út leburkolásával, amely egyben az út mentén található egyéb ingatlanokat is kiszolgálja, parkolók építése.
- Két élőfüves szabvány-méretű futballpálya (az egyik lelátóval) és a szükséges kiszolgáló helyiségekkel.
- Új multifunkciós sportcsarnok, amely kiváltja a felújítandó és átalakítás előtt álló városi sportcsarnokot az Illyés Gyula Általános Iskola mellett. Helyet kaphat kispályás futballpálya, kosár-, kézi-, röp-, és tollaslabda pálya, alkalmas lenne egyéb sportágak (pl. asztalitenisz, boksz) elhelyezésére is.
 
 
ÉLMÉNYFÜRDŐ
 
A Hévízi-tó elfolyó melegvízére alapozó élmény-és sportfürdő hiánypótló jelleggel szolgálná ki a Hévízre és környékére érkező vendégeket. A tervezett fürdő a nem kifejezetten gyógyulási céllal idelátogatók számára biztosít majd kikapcsolódási-, sportolási lehetőséget, mérsékelve ezáltal a gyógytó jelenlegi zsúfoltságát, ahol a jövőben a ténylegesen a feltörő termálvíz gyógyhatásáért és az azokon alapuló kezelésekért ideutazó vendégekre koncentrálhatunk.
Nem egy újabb hazai élményfürdőt tervezünk építeni, amely a több-kevesebb sikerrel működő hasonló hazai létesítmények sorába állhatna be, hanem a hévízi adottságokra, szakértelemre, a fürdőváros egyedi hangulatára építve, azokat visszatükrözve szeretnénk az új fürdőt kialakítani. A hévízi turizmus új irányainak, az egészségturizmust kiegészítő sport-, valamint konferencia-, és rendezvényturizmus célcsoportjainak igényeivel összhangban alkotjuk meg a szolgáltatás kínálatot, amely mindemellett a Balaton-part nyaraló vendégkörének is remek szórakozási lehetőséget kínál, meghosszabbítva ezáltal a balatoni szezont és programot biztosítva esős, hűvösebb napokra.
Az általános aktív kikapcsolódási- szórakozási lehetőségen túlmenően az új létesítmény megyei szinten egyedülálló módon professzionális infrastrukturális hátteret hivatott biztosítani különböző uszodasportoknak is. Az élménymedencéken túlmenően egy 50 méteres 10 pályás, a nemzetközi szabványoknak megfelelő úszómedence kiépítését tervezzük lelátóval kiegészítve, amely új célcsoportok előtt nyithatja meg Hévíz kapuit.
A fürdőben összesen kb 3500 m2 épített vízfelületet tervezünk, amelyek döntő része beltérben található, így egész évben használható és a hévízi tóból elfolyó melegvíznek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető, míg kisebb hányada kültéri és alapvetően a nyári hónapokban szolgálja ki a vendégeket. A várható látogatólétszám átlagosan napi 1500 fő, a legforgalmasabb napokon elérheti a 2500 főt is.
 
 
 
ISKOLA ÉS TORNATEREM FELÚJÍTÁSA, TANUSZODA ÉPÍTÉSE
 
Az Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskolát több száz tanuló látogatja. A diákok döntő része ugyan Hévízről és a szomszédos Nemesbükről kerül ki, a színvonalas oktatás és a hangsúlyos művészeti tevékenység miatt iskolánk a város tágabb vonzáskörzetét is kiszolgálja. 
Az iskolaépület és sportcsarnok mára elavulttá, nehezen és költségesen üzemeltethetővé vált. A sportcsarnok épülete esetében kiemelt problémát jelent, hogy állapota szerkezetileg nem megfelelő. A korábbi bővítések következtében az iskola csak rendkívül kicsi udvart mondhat magáénak, amely messze nem szolgálja ki a tanulók igényeit és mivel a város szívében helyezkedik el, a körbeépítettség miatt bővülési lehetősége sincs.
A tervezett fejlesztések eredményeképpen egy modern, hosszútávon is fenntartható módon és gazdaságosan üzemeltethető, ténylegesen a diákok és oktatók igényeit szem előtt tartó iskolai épületegyüttes létesülhet. Mindehhez az alábbi fejlesztések szükségesek:
- Az iskola épületének külső-belső felújítása: tartószerkeszetek megerősítése, energiahatékonyság javítása, általános korszerűsítés.
- Süllyesztett, a térségi igényeket is kiszolgáló négysávos tanuszoda kialakítása zöldtetővel.
- A felszabaduló terület, valamint az új tanuszoda tetejére tervezett zöldtető iskolaudvarként való hasznosítása.
 
 
ÚJ VÁROSI FŐTÉR KIALAKÍTÁSA-KÖLCSEY UTCA ÉS „FÜRDŐTÉR”
 
A jelenleg a történelmi városközpont közvetlen szomszédságában működő buszpályaudvar áthelyezésével értékes területek szabadulnak fel, amelyek újra bevonhatók lesznek a belváros szövetébe. Hévíz mind a mai napig nem rendelkezik egy olyan, a fürdőhöz, a sétálóutcákhoz és a parkolóhelyekhez közeli központi térrel, amely találkozóhelyként és gyalogos csomópontként funkcionálhatna az itt lakók és a vendégek számára. A mai buszpályaudvar a gyógyfürdőt a sétáló utcával, valamint a fő közlekedési ütőérnek számító Széchenyi utcával és azon túl a piaccal és nagyparkolóval összekötő útvonalak metszéspontjában található.
Terveink szerint a buszállomás monolit vasbeton épülete új funkciókkal telne meg, amely egyben otthont adhat a hévízi gyűjtemény állandó kiállításainak is. A téren a Festetics-örökség szimbolikáját visszatükröző utcabútorok, kandeláberek, szabadtéri alkotások és központi elemként egy szökőkút elhelyezését tervezzük, amely ideális hátteret biztosít a szabadtéri színpad köré szervezett rendezvényeknek is. Célunk egy emberközeli, mind a fürdővendégek, mind a hévízi lakosok számára ténylegesen használható, esztétikailag egységes tér kialakítása.
Az új főtér kialakítása a szomszédos Deák és Festetics terek egységbe foglalása, a Kölcsey utca csökkentett forgalmú közlekedési folyosóvá tétele komoly lendületet adhat a szolgáltatóknak, kiszélesíti a hévíz belváros határait és egyben összeköti a gyógyfürdőt, a piacot, valamint a szomszédos nagyparkolót.
 
 
 
HELYKÖZI ÉS TÁVOLSÁGI BUSZPÁLYAUDVAR
 
Hévíz idegenforgalmi jelentőségének köszönhetően a várost évente megközelítőleg 80 ezer helyközi,távolsági járat érinti,melyeket mintegy kétmillió utas veszi igénybe .Jelenleg Hévíz helyközi és távolsági buszjáratai kiszolgáló pályaudvara a belváros szívében található,az érkező autóbuszoknak be kell hajtaniuk a városba,komoly zaj-és környezetszennyezést okozva ezáltal. A Széchenyi utca erős, buszforgalommal is terhelt forgalma nem tartható fenn hosszabb távon, ha egy nyugodt,egészsége környezet biztosító fürdővárosi hangulatot szeretnénk Hévízen megteremteni.
a fenti okokból kifolyóslag szükséges a buszpályaudvar olyan helyre történő áthelyezése,amely megközelíthetősége révén csökken a városon áthaladó buszforgalom. Az új buszpályaudvar kialakítására a város nyugati részén, az alsópáhoki új körforgalom közelében kerül sor.
Az új autóbusz-pályaudvar kialakítása-melynek megvalósítását az új elkerülő utak megépülése is erősíti- a következő fejlesztési elemeket foglalja magába:
a város nyugati peremén, az alsópáhoki Spar áruházzal szembeni területen új,6 kocsi állásos autóbusz-állomás kialakítása
korszerű, praktikus és egyben kényelmes állomásépület építése
a helyközi, távolsági és helyi buszjáratokat integráltan kezelő intelligens utas tájékoztatási rendszer bevezetése
mintegy 400 férőhelyes P+R („parkolj le és utazz”) parkoló kialakítása
2014-ben tervezzük beindítani Hévízen a 21 megállós helyi buszszolgáltatást, amely összeköti a város főbb közlekedési pontjait, így többek között az új autóbusz-pályaudvart is a városközponttal,a külvárosi részekkel,egyes turisztikai attrakciókkal és szolgáltatásokkal. Távlati terveink között szerepel továbbá az Ady Endre utca forgalom előli részleges lezárása, így a Kelet felől érkező járatok is a várostól Délre elhaladó új elkerülő úton futhatnak be az új állomásra.
 
 
NAGYPARKOLÓ TÉR MEGÚJULÁSA
 
A hévízi városközpont legnagyobb egybefüggő parkolója több közlekedési folyosó találkozásánál található és a belvárosba érkezőkön túlmenően a gyógyfürdő és a közeli piac látogatóit is kiszolgálja. Elhelyezkedésére és kihasználtságára tekintettel meg kívánjuk őrizni a tér parkoló funkcióját, azonban jelenlegi állapotában nem illeszkedik a történelmi belváros képéhez. Mivel az egy napos látogatásra Hévízre érkezők nagy része itt parkol, egyfajta turisztikai csomópont szerepet is be kell töltenie. Az építés célja a parkoló, továbbá az azt behálózó és körülvevő sétányok rendezettebbé tétele, a parkolási viszonyok javítása, esztétikus közlekedési rendszer létrehozása, mely kellően igényes megjelenésű ahhoz, hogy illeszkedjen a hévízi belváros arculatához is.
A tervezett fejlesztés a következő elemeket foglalja magában:
- a helyi buszjárati központ összekötése a Széchenyi utcával,
- a burkolat megerősítése a megváltozott forgalmi terhelés szerint,
- 350 szabványos parkolóhely és közvilágítás kialakítása,
- a parkoló zöldítése – a jelenlegi sivár utcakép javítása fák, sövények telepítésével és lehetőség szerint zöldfelületek kialakításával,
- a parkolót behálózó gyalogos és kerékpáros közlekedésre egyaránt alkalmas sétányok kialakítása, melyek összeköttetést teremtenek a József Attila utcával, a piaccal, a Széchenyi utca túloldalán kezdődő sétáló övezettel, a gyógyfürdővel, a helyi buszjáratok megállójával, valamint a parkolót határoló üzletsorokkal.
 
 
PIAC PROJEKT
 
A történelmi belváros peremén, a nagyparkoló közvetlen szomszédságában évek óta töretlen sikerrel működik a hévízi piac, ahol elsősorban környékbeli kézművesek, őstermelők árulják termékeiket. A fő elárusítótér a szabadtéri standokon túl egy régi raktárépületben kapott helyet, amely kiegészül egy állandó sátorral is, valamint szabadtéri elárusítóhelyekkel. A téli időszakban itt található továbbá egy fedett jégpálya, amelynek helye a nyári hónapokban szintén árusoknak ad otthont.
Terveink a kisebb, rossz állapotban lévő és esztétikailag sem megfelelő sátor helyébe egy, a Festetics-örökséget idéző jellegzetes hévízi faépítészettel készülő fedett, de egyúttal nyitott pavilon kerülne, amely alatt állandó árusító standok lesznek kialakíthatóak egységes arculatot biztosítva ezáltal a piacnak. Emellett megmaradna a régi raktárépület funkciója is, amely egy külső-belső felújítást követően szintén a faépítészeti elemeket hangsúlyozó megjelenést kap. Ugyancsak szükség van a piac burkolatának a felújítására, a szomszédos nagyparkoló arculatával egységes módon. Az érintett terület kedvezőtlen talajviszonyai nem teszik lehetővé állandó növényzet telepítését, így egyfajta tartós mobilnövényzettel tervezzük zölddé tenni a piac környezetét. 
A piac északi oldalán tervezzük kialakítani az árusok parkolóját, így a rekonstrukciót követően autómentessé tehető a piac területe, növelve a használható területek arányát és egyben sokkal barátságosabbá, átláthatóbbá téve az egész létesítményt.
A piac, a nagyparkoló, a Kölcsey utca és a jelenlegi buszpályaudvar felújításával, új funkciókkal való megtöltésével a hévízi városközpont határai jelentősen kitolódnak, a helyi lakosok és turisták által látogatott helyszínek összekötése megtörténik, élhetőbbé és kevésbé zsúfolttá téve így városunkat.
 
 
TAVIRÓZSA UTCAI SPORTPARK
 
Az elmúlt évek során folyamatosan törekedtünk arra, hogy városunk minél több valóban használható minőségi zöld felülettel gazdagodjon, valamint sportolásra és rekreációs tevékenységekre alkalmas helyszíneket alakítsunk ki. Több futballpálya és egy sportpálya áll a lakók és vendégek rendelkezésére, azonban ezidáig nem került sor egy mindenki számára nyitva álló szabadtéri, szervezett és spontán sportolásra egyaránt alkalmas szabadidőpark kialakítására.
A város központjában, mindenki számára könnyen elérhető helyszínen, a meglévő sportpályákra építve tervezzük, hogy a jelenlegi infrastruktúrának egyfajta keretet adó és egyben azt kiegészítő sportpark létrehozását. A cél tehát a Tavirózsa utcai műfüves futballpálya rendezése és egy kisebb, a közösség számára nyitva álló közpark kialakítása, ahol minden generáció megtalálhatja az aktív időtöltéshez szükséges feltételeket. A helyszínen számos sportág gyakorlására van már ma is lehetőség, de a tervezett öltöző-és szertárhelyiségek kialakítása tovbb emeli majd e szolgáltatások színvonalát, a sportpark kialakításával pedig egyfajta találkozóhelyet is biztosítunk az egyénileg és csoportosan sportolók számára. 
A fenti célok eléréséhez az alábbi fejlesztéseket tervezzük:
- a Tavirózsa és a Wörösmarty utcát összekötő Napsugár sétány járdaburkolatának felújítása,
- Sport utca, valamint a Korányi és Tavirózsa utca közötti gyalogos útvonal felújítása,
- a meglévő műfüves pályához állandó, nyitott lelátó építése,
- öltöző- és szertárhelyiségek kialakítása,
- a terület északi oldalán további parkolóhelyek kialakítása,
- a közel 3000 m2 jelenleg kihasználatlan területén minőségi zöld felület kialakítása több generáció számára, és használható kültéri fitnessz eszközökkel és izületkímélő műanyag futópályával.
 
 
KÁLVÁRIA AZ EGREGYI SZŐLŐHEGYEN
 
A Hévíz-Egregy szőlőhegy műemlék temetőkápolnájának környezetében tervezzük a keresztút kiépítését, amely a temetőkert aljáig vonultatja fel a 14 stációt. A keresztút felső lezárásánál 3 feszületet állítunk, amelyek mögött egy kőlépcsőn juthatunk majd fel az Árpád-kori templomhoz. A keresztút megépülése tovább finomítja a megújuló egyregyi városrész arculatát, nem csupán újszerű megközelíthetőséget tesz lehetővé a templom és a temetőkert vonatkozásában, hanem új területet von be a város szövetébe-sétaútként, kirándulóhelyként.
A Kálvária alsó szakaszán autós és kerékpáros megállóhelyet alakítunk ki az ideérkező látogatók számára, amelyet egy esőbeálló is kiegészít. A Kálvária megépülése, az Árpád-kori templom felújítása, a templomkert rendezése mind hozzájárulnak az egregyi városrész rehabilitációjához. A Kálvária önmagában is számos látogatót vonz majd, de új útvonalat is teremt az egregyi szőlőhegy pincesorainak szintjei között, bejárhatóbbá, hangulatosabbá téve a területet.
 
 
HONVÉD UTCAI LÉPCSŐSOR FELÚJÍTÁSA
 
A tavalyi év folyamán felújított Park utcai lépcsősor mintájára tervezzük a párhuzamosan haladó Honvéd utcai lépcső felújítását. Az esztétikai rekonstrukciót túlmenően a környező szállodákból felhasználást követően elfolyó meleg gyógyvíznek a lépcső burkolata alávezetésével a téli időszakokban is biztosítani tudjuk a folyamatos síkosság mentességet, biztonságossá téve ezáltal a gyalogos közlekedést.
A lépcsősor a hévíziek és a szállóvendégek számára fontos gyalogos közlekedési folyosóként funkciónál, hiányában komoly kerülőutat kényszerülnének megtenni a belváros és gyógyfürdő felé menet, illetve visszaúton a szálláshelyeik felé.
A lépcsősor rekonstrukciója vonatkozásában az alábbi legfőbb fejlesztési elemek emelhetők ki:
- a jelenlegi a csapadékvíz-csatornákba elfolyó meleg gyógyvíz felhasználása a burkolatok fagymentességének biztosítása érdekében, előreláthatólag hőcserélős rendszer alkalmazásával ,
- a lépcső (pihenők és lépcsőfokok), a kapcsolódó járdaszakaszok burkolatának és egyes környező kerítések elemeinek felújítása, egységes arculat biztosítása,
- a meglévő ivóvíz-, csapadék-és szennyvíz-csatorna, erősáramú és távközlési kábelek, valamint szükség szerint a gáz-közmű kiváltása, illetve védelembe helyezése,
- új korlátok elhelyezése, a lépcsősor szélén rámpa kialakítása,
- energiatakarékos és a fényszennyezést is csökkentő LED-es lámpatestek elhelyezése.
 
 

©2017 Copyright by
Moksaphoto