Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Español Finnish Français Magyarul Netherland Norsk Polski Sweden Русский Қазақша العربية 中國

Magyarország

Magyarország címere
Magyarország a keleti félgömb 16° és 23° hosszúsági körei között és az északi félgömb 45° és 49° szélességi körei között, nagyjából Európa közepén helyezkedik el, a Kárpát-medencében. Tőle csaknem egyforma távolságra van az Atlanti-óceán és az Urál-hegység, illetve a Földközi-tenger és az Északi-tenger. Magyarországnak nincs közvetlen tengerpartja, legközelebb az Adriai-tengerhez fekszik, körülbelül 300 kilométer távolságra.
Területe 93 036 négyzetkilométer, az államhatár hossza 2246 kilométer. Ebből Szlovákiára 679, Ukrajnára 137, Romániára 453, Szerbiára 164, Horvátországra 355, Szlovéniára 102 és Ausztriára 356 km jut.
Nyugaton Ausztriával, északon Szlovákiával, északkeleten Ukrajnával, keleten Romániával, délen a volt Jugoszlávia utódállamaival, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával határos.

Bázisadatok

Főváros: Budapest
Hivatalos nyelv: magyar
Pénznem: magyar forint (HUF)
Államalapítás: 1000. december 25. vagy 1001. január 01.
EU-csatlakozás: 2004. május 01.
Népesség népszámlálás szerint (2001): 10 198 315 fő
Népsűrűség: 108 fő/km²
Internet-TLD: .hu
Telefon előhívószám: +36
Időzóna: CET (UTC+1), CEST (UTC+2)


Magyarország megyéi

Magyarország régiói

Közép-Magyarország
Közép-Dunántúl
Nyugat-Dunántúl
Dél-Dunántúl
Észak-Magyarország
Észak-Alföld
Dél- Alföld

Magyar, illetve magyar származású Nobel-díjasok

2004 Avram Herskó
2002 Kertész Imre
1994 Harsányi János
1994 Oláh György
1986 Elie Wiesel
1986 John C. Polányi
1976 Milton Friedman
1976 Daniel Carlton Gajdusek
1971 Gábor Dénes
1963 Wigner Jenő
1961 Békésy György
1943 Hevesy György
1937 Szent-Györgyi Albert
1925 Zsigmondy Richárd
1913 Bárány Róbert
1905 Lénárd Fülöp

 


 

A gyógyító erejű termálforrás Hévíz

A Hévizi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amely páratlan környezetben, a Balatontól mindössze 6, Bécstől 198, Budapesttől 193 km-re található.
A 4,4 ha vízfelületű tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása 38 m mélyen található barlangban fakad, ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással.
Mélységét régebben nem ismerték pontosan, a mai hiteles adatok szerint a tó 38,5 m mély.
A hévízi gyógyfürdőzők tapasztalatból is tudják, hogy a tó kétharmadában a víz mélysége 150-200 cm között változik, a tó szélső részein le lehet állni a talajra, combközépig beáshatjuk magunkat a meleg víz által felpuhított, gyógyító tőzegiszapba.

A Hévízi Gyógytó hatásától függetlenül is egészen különleges képződmény, mert a meleg vizű tavak általában agyag vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi pedig tőzegfenekű tó.
A víz melegét és egyben gyógyító hatását 33,9 hektáros erdő védi a külső környezet ártalmaitól. Télen, valamint a kora tavaszi és a hűvösebb őszi reggeleken a tavat könnyű pára borítja, amelynek nagy a jelentősége, mert gátolja a víz lehűlését, így lehetővé teszi a téli szabadtéri fürdőzést. A tó vízhozama 410 l/mp, így a víz háromnaponta kicserélődik, hőmérséklete télen nem csökken 22 C alá, nyáron eléri a 38 C is.
Az indifferens hőfokú víz a gyógyulni vágyókat nem fárasztja, nyugtatólag és frissítőleg hat.
Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre is, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.

Egyedi környezete miatt az élővilága igen különleges, gyönyörű látvány a tóba telepített vörös tündérrózsa, ami még késő ősszel is virágzik.


 

A Balatonról

 

Fotó: Bakos Anett
75 km-es hosszával, 5-12,5 km-es szélességével, a kb. 600 km2-es vízfelületével a Balaton Közép- és Nyugat-Európa legnagyobb tava. Északi partjával hozzásimul a Bakony hegység nyúlványaihoz. Összekuszálódott ösvények vezetnek szőlőkön keresztül mindig csak hegynek felfele, ahol csodálatos kilátás nyílik a tóra.


Bárány Tamás magyar írónak a magyar szókincsben a Balaton mindenekelőtt "a nagy szerelem egy nép őslakosainak, ami nem tengert jelent". Sok európai tóval összehasonlítva a Balaton vize nagyon tiszta, ezért érvényes a legfőbb felhívás, ezt a vizet a modern civilizáció számos veszélyétől megóvni. Ennek következtében horgászok keresik fel. Több mint 42 halfaj, közöttük angolna, csuka, ponty és fogas ígérnek "Petri Heil"-t (jó fogást).

 

Fotó: Bakos Anett

 

 

 


A Balaton partján számos strandfürdő csábít fürdőzésre. A sokféle gasztronómiai kínálat mellett tekintélyes választékot találni itt a szabadidős elfoglaltságokból, mint az óriáscsúszdák, röplabdapályák, légvárak, szörf és vizibicikli kölcsönző.

 

 

 

 

 

 

Reméljük sikerült Önnek egy kis áttekintést adni, és nagy örömünkre szolgálna, ha
még alaposabb tájékoztatást nyújthatnánk Önnek.

Felhasználási Feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat©2023 Copyright by
Moksaphoto