Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Español Finnish Français Magyarul Netherland Norsk Polski Sweden Русский Қазақша العربية 中國

Zalacsány: 265 millió eurós turisztikai fejlesztés

Kelet-Közép-Európa legnagyobb idegenforgalmi beruházására készül Széles Gábor.
 
Százhatvan hektáros golfpálya, kétszáz szobás hotel, kilencezer négyzetméteres fürdőcentrum és négyszáz villából álló golffalu is helyet kap a Zala Springs projektben – mondta lapunk tulajdonosa, Széles Gábor. A 265 millió eurós beruházásból már csak harmincötmilliós tételről kell tárgyalni nemzetközi befektetőkkel. Jövő nyárra elkészülhet a pálya, a teljes létesítményátadást 2016-ra tervezik. A golfpálya tervei a világ legnagyobb tervezőcége munkáját dicsérik. „Ezért hiszem azt, hogy Tiger Woods, a világ első számú golfozója is játszik majd Zalacsányban, és örülnék, ha a kastélyszálló láthatná vendégül” – mondta Széles. A termálcentrum is egyedülálló lesz: ott három fürdőkultúrával – a rómaival, a törökkel és a finnel – találkozik a vendég.
 
A világon egyedülálló beruházásra készül Széles Gábor, lapunk tulajdonosa Zalacsányban. Itt épülhet meg a százhatvan hektáros golfpálya, amelynek területén kétszáz szobás hotel, kilencezer négyzetméteres fürdőcentrum és négyszáz lakóegységből (villák, apartmanok) álló golffalu is helyet kap a Zala Springs projektben. Jövő nyárra készen lehet a pálya, a teljes beruházás átadását 2016-ra tervezik.
 
– Nagy nemzetközi médiaérdeklődést kiváltva 2006-ban egy ír miniszter jelölte ki a zalacsányi golfpályán az első elütőhelyet, ekkor kezdődött a pályaépítés. Aztán a 2008-as világválság miatt az ír befektetők által tervezett projekt elakadt. Ön viszont tavaly folytatta a területfejlesztést. Miért?
 
Az írek jól gondolkodtak. Mielőtt megkezdték a befektetést, felmérték a hazai viszonyokat, és százhatvan hektáros területű pályát terveztek Zalacsányba. A többi hazai golfpálya ugyanis mindössze ötven-hatvan hektárnyi kiterjedésű. A világklasszis, nagy golfozók ilyen pályákra viszont nem mennek el játszani, mert ebben az esetben több pályaszakaszon „szembe” kell golfozni, ami rendkívül zavaró a versenyzők számára a koncentrálásnál. A zalacsányi pályán nem fogják egymást látni és hallani a versenyzők. Tavaly év végén azért is döntöttem úgy, hogy megvásárolom a projektet, mert a golfpályát Robert Trent Jones Jr. cége tervezte.
 
– Ők elég nagy névnek számítanak ebben az iparágban.
 
 Igen, a világ legnagyobb és legelismertebb tervezőcége. Több száz pályát építettek a világon. Ha a terveiket úgy valósítjuk meg, ahogy azt elképzelték, a cég neve már egymagában garancia arra, hogy a Zala Springs bekapcsolódhat a nemzetközi golféletbe. Nem véletlen az sem, hogy amikor az írek megindították a zalacsányi komplexum építését, a CNN és a CBS is a helyszínről tudósított. Csak a hazai Forma–1-gyel tudom összehasonlítani a projektet. Bernie Ecclestone nem véletlenül hozta ide az autóversenyét, a magyar állam a nyolcvanas években hatalmas pénzeket fizetett ki azoknak a tervezőknek, akik a mogyoródi pályát megtervezték. Meggyőződésem, ha akkoriban nem ilyen drága pályatervet vesznek meg, a Forma–1 sem jött volna Magyarországra, hiszen Ecclestone nem tartotta volna elég biztonságosnak.
 
– A golf is ilyen kényes sportág?
A világszintű versenyzők csak a nemzetközileg elismert tervezők által megtervezett pályákon hajlandók játszani. Amennyiben nem elismert cég tervezte a pályát, hiába is hívnák őket. Ezért viszont hiszem azt, hogy Tiger Woods, a világ első számú golfozója is játszik majd Zalacsányban, és örülnék, ha a kastélyszálló láthatná vendégül.
 
– Térjünk vissza az írekre. Mennyi pénzt invesztáltak annak idején a projektbe?
Eredetileg százmillió eurós költségvetésű befektetést terveztek, de tizenhétmillió eurónál több pénzt nem tudtak összeszedni, ezért leállt a pálya építése. A tizennyolc pályaszakasz felét alakították ki, a mesterséges tavak is elkészültek, fel is töltötték azokat vízzel. A pálya közepén lévő körforgalomhoz vezető kétszer kétsávos főút alapozását is elvégezték. Iszonyatos munkájukba és sok idejükbe telt, míg a százhatvan hektárnyi területet telkenként összevásárolták, de a megfelelő engedélyek beszerzése is sok energiájukba kerülhetett. Viszont az is világos, hogy nagyon sok pénz kellett volna ahhoz is, hogy csak a golfpálya megépítését be tudják fejezni. Tehát messze voltak attól, hogy az egész százmilliós projektjük elkészülhessen. Az összprojektjük terveiben náluk is szerepelt a golffalu, az ötcsillagos hotel és egy termálfürdő építése. Ebből semmi nem valósult meg.
 
– Milyen állapotban vette át a területet?
Január közepén vettem meg a területet, de a projektet, az érdemi munkákat a hosszú tél miatt csak márciusban tudtuk megkezdeni. Amikor először a pálya területén jártam, embermagasságig ért a gaz. Amikor az első kaszáló traktorokat ráküldtük a pályára, az első gond az volt, hogy miképp lehet olyan gyorsan cserélni a kicsorbult kaszákat, hogy haladjanak a munkával. De végül a tél folyamán lekaszáltuk a pályát. Ezután a terület minden magassági pontját újra kellett méretni, mert az elmúlt években a vadak csapásokat alakítottak ki maguknak a Zala folyóig, illetve vízfolyások tették tönkre a megépült pályarészeket is. Ezért az első munkáink egyike volt a pálya bekerítése, hogy a vadak bejárását megakadályozzuk.
 
– Meg kellett találni a pályaépítő csapatot is.
Szerintem Kelet-Közép-Európa legjobb pályaépítő csapatával szerződtünk le, Magyarországon ebben ők a legjobbak, megfelelő minőségben és árfekvésben dolgoznak. Hatalmas rutinnal rendelkeznek, ezért „jól tudják olvasni” Trent Jones terveit. Érdekességképpen említem meg, hogy a buldózerek műholdról kapják a tervek szerinti koordinátákat, tehát számítógép által vezérelten megy még a pálya formai kialakítása is. Különleges munkáról van szó, hiszen a pálya dombjait is ki kell alakítani. Ezt exkavátorral végzik, a gép kezelője egy angol férfi, nagyon komoly pályaépítési tapasztalatokkal rendelkezik, ebben ő az egyik legjobb a világon.
 
– Mikor lesz kész a pálya?
A szerződésünk arról szólt a kivitelezőkkel, hogy idén a gyakorlópályát és a tervezett tizennyolc pályaszakaszból hármat készítenek el. Eredetileg jövő nyári céldátumot tűztünk ki a teljes pálya átadására. Viszont a gyakorlópálya, az úgynevezett driving range, illetve a három pályaszakaszból kettő már készen van. Tehát olyan szépen haladnak a munkával, hogy megállapodtunk, ebben az évben még kiépítik a tizenhetes és tizennyolcas pályaszakaszt is. Az ellipszis alakú pálya út felé eső szakaszai ebben az évben készen lesznek, várhatóan jövő tavaszra kompletten az egész pálya elkészül. Így a tervezettnél már negyedévvel korábban, jövő nyáron lehet majd golfozni a tizennyolc lyukú pályán Zalacsányban. Így remélhetőleg a 2015-ös versenynaptárban már szerepelhetnek versenyeink, de a 2016-os versenyindítás biztos. Remélem, az Audi- vagy a Mercedes-gyár komoly golfkupákat rendez majd nálunk.
 
– Miért érné ez meg nekik?
Egy ilyen tornának akkora a hírértéke, mint a Forma–1-nek, a golfversenyeket az összes nagy tévétársaság közvetíti. Ezenkívül Magyarország külföldi imázsát, elismertségét is javítaná a golf. A világsajtóba a 2006-os, Parlament előtti tüntetésekkel, Orbán Viktor brüsszeli küzdelmével és a hungaroringi Forma–1-es futamokkal tudtunk bekerülni. Remélem, nemsokára a zalacsányi golfversenyek is a külföldi tudósítások között szerepelhetnek.
 
– Miben lesz majd más a zalacsányi golfpálya, mint a világ más ilyen létesítményei?
Módosítottam az írek eredeti százmilliós projektterveit. A termáluszoda helyett egy termálcentrumot terveztettem a pályára, míg a golffalut, tehát a villák és apartmanok számát is a kétszeresére növeltem. De duplájára, százról kétszázra növeltem a tervezett ötcsillagos szálloda szobáinak számát is. Tudomásom szerint Dubajban most épül a világ legnagyobb termálfürdője, amely nyolcezer négyzetméteres lesz. A mi termálcentrumunk ezt ezer négyzetméterrel meghaladja.
 
– Miért van erre szükség?
A Zala Springs teljesen egyedülálló lesz a világon. Három fürdőkultúrát egyesítünk, így a római Caracalla császár termáit, az arab világ elsősorban törökfürdőit és a skandináv, meghatározóan a finn fürdőkultúrát.
 
– Mennyibe kerül majd mindez?
Jelenleg kétszázhatvanötmillió eurós beruházásnál tartunk. Ebből az összegből mindössze az utolsó, harmincötmilliós tételről kell tárgyalnunk olyan nagy befektetőkkel, akik Kínában, Amerikában vagy az arab világban működtetnek szállodaláncokat. Bízom benne, hogy szeptemberben le tudom zárni ezeket az egyeztetéseket, és ezután már csak a kivitelezéssel kell majd foglalkozni. Ha a szerződéskötések megtörténtek, akkor az ötcsillagos szálloda és a termálfürdő alapozása is megkezdődhet az ősszel. Ettől függetlenül az önerőből történő fejlesztéseket ősszel biztosan elkezdjük, így a pályán belüli kétszer kétsávos bekötőút is elkészül, a bevezető utat lebetonozzuk és olasz fasort ültetünk a két oldalára. A kétszer kétsávos fő bekötőútban lévő infrastruktúrákat – víz, villany, gáz, szennyvíz – már elhelyeztük. Az úthoz tartozó körforgalom fejlesztését is befejezzük, valamint az innen kiinduló infrastrukturális fejlesztéseket is megkezdjük az egyes szakaszokra vonatkozóan. Szeretném, ha a földgépek tavaszra az összes infrastrukturális munkát elvégeznék, jövőre már csak a szerkezeti munkák maradnak hátra, s 2016 nyarán az összes ingatlant át tudnánk adni. A létesítmény nagy hatással lesz a térségre, de az egész ország idegenforgalmára is. De ennek részleteit egy következő interjúban fejtem majd ki.
 
 
Felhasználási Feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat©2023 Copyright by
Moksaphoto