Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Español Finnish Français Magyarul Netherland Norsk Polski Sweden Русский Қазақша العربية 中國

5%-os ÁFA új lakóingatlanok esetén


Az Országgyűlés döntési jogkörébe tartozik az új lakások 5%-os ÁFA-jának visszavezetését tartalmazó törvényjavaslatról való határozathozatal. 2026 végéig élhet az 5%-os lakás-ÁFA azokra a 150 négyzetméter alatti lakásokra és 300 négyzetméter alatti családi házakra, amelyekre 2022 végéig megtörténik az építési engedély megszerzése vagy az építés egyszerű bejelentése.

Mindez a portfolio.hu cikke alapján a következő intézkedéseket tartalmazza:
Új lakóingatlanok értékesítésére ismét az 5%-os kedvezményes adómérték alkalmazandó 2021. január 1-jétől.
Az 5%-os lakás-ÁFA 2026. december 31-ig alkalmazandó, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint.
Új ingatlan értékesítésére – ha többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetméter hasznos összes alapterületet nem haladja meg, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetméter hasznos összes alapterületet nem haladja meg – kedvezményes 5%-os adómérték alkalmazandó. (ÁFA-szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.)
A javaslat értelmében az új lakóingatlanok értékesítésére az 5%-os kedvezményes adómérték 2022. december 31-éig vonatkozik.
 
Január elsejétől a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) igénybevételével vásárolt új és használt ingatlanokra is teljes illetékmentesség jár – nincs korlátozás sem alapterület, sem forgalmi érték szempontjából.
Fontos, hogy nem utólag kell a befizetett illeték összegét visszaigényelni, hanem eleve nem kell az illetéket megfizetni.
Az illetékmentesség a 2021. január 1. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.

 
Forrás: www.hvg.hu és www.portfolio.hu (2020.11.16.)
Felhasználási Feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat©2024 Copyright by
Moksaphoto