Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Español Finnish Français Magyarul Netherland Norsk Polski Sweden Русский Қазақша العربية 中國

Alkalmazkodva az új igényekhez Hévízen

Esténként végigsétálva Hévíz belvárosi utcáin, békésen egymásba karoló középkorú vagy annál idősebb vendégekkel találkozunk, amint nézegetik a kirakatokat, és innét is, onnét is orosz szavakat hallani.
 
Hévíz mindig is idegen szótól volt hangos, ám míg korábban a német nyelv vitte a prímet, mostanra már mind az üzletek felirataiban, az étlapokon, kirakatokon megjelentek az cirill betűk, és a gyógyszertárakban, kávézókban és a fogorvosi várókban is egyre gyakrabban találkozunk ezzel az összetéveszthetetlen nyelvvel. Az elmúlt két évben Hévíz turisztikai összetétele megváltozott: megnőtt az orosz vendégek száma is.
 
Az orosz vendég nem éri be a szálloda medencéjével, ők kifejezetten a gyógytavat szeretik
 
– Azért feltűnő, mert a németet, angolt már megszoktuk itt, Hévízen, az orosz nyelv pedig olyan sajátos hangzású, hogy kitűnik a megszokott nyugati nyelvek közül – tájékoztat Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Természetesen, még mindig jóval több a német ajkú vendég, de az orosz vendégeket mégis jobban észrevenni a városban. Egyrészt azért, mert most fedezik fel ezt a térséget, érdeklődőek a kultúra, gasztronómia iránt is, másrészt szeretnek kijönni a szálláshelyeikről, ott vannak a város utcáin, rendezvényein. A vendégek számát tekintve Hévízen 50 százalék belföldi, 30 százalék német nyelvterületről érkezik, 20 százalék egyéb közép-európai országokból, és 10 százalék az orosz. Viszont az itt töltött időt nézve már változik az arány, az oroszok ugyanis jóval hosszabb időt töltenek nálunk, és így már a 20 százalékát teszik ki a turisztikai vendégéjszakáknak Hévízen.
 
A kérdésre, hogy mit szól a tradicionális német vendégkör az egyre gyarapodó orosz turistákhoz, az a válasz, hogy már megszokták, hogy nem csak ők élvezik a fürdőváros szolgáltatásait.
 
– Nem zavaró az orosz vendégek jelenléte, mivel ők is gyógyászati – prevenciós céllal érkeznek a városba, így elsősorban nyugalomra vágynak – mondja Horváth Orsolya.
 
Nagyban megkönnyíti az oroszok Hévízre utazását a hévízi önkormányzat által üzemeltetett sármelléki reptér, amely 2013-ban hetente fogadott Moszkvából charterjáratokat, Rigából pedig menetrendszerinti járat érkezett, amely több orosz város, például Kaliningrád kapcsolódási pontja is. Idén év elején harmadszor került megrendezésre a pravoszláv karácsony, amely az egyházi ünnepen való részvétel lehetősége mellett kulturális és szórakoztató programokat is kínál a december-január hónapban Hévízen tartózkodó vendégeknek.
 
– Az orosz vendégeknek köszönhetően nemcsak a nyári hónapokban vannak turisták a városban, hanem egész évben – mondja Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke, aki maga is szobakiadásból él. – Az idei évben ért el a magánszállásadókhoz is az orosz vendégek hulláma, és olyan szépen növekedik a számuk, hogy lassan felveszik a versenyt a német ajkú kúrázó vendégekkel. Kedves vendégek számunkra az oroszok, mert tartózkodási idejük általában jóval hosszabb, mint a belföldi vendégeké. Elvárják, hogy a magánszálláshelyen is legyen internet, tudjanak kerékpárokat kölcsönözni, de mindemellett jól fizető, hálás vendégek.
 
A hévízi szobakiadók is igyekeznek élni a lehetőséggel, a civil szervezet most újítja meg szálláshely-katalógusát, amely ezúttal már nemcsak német és angol, hanem orosz nyelven is megjelenik. Jelenleg tervezik a honlapjuk orosz nyelvű változatának elindítását, és több nyelvtanfolyamot is szerveztek már a tagoknak, hiszen a minőségi vendéglátáshoz hozzátartozik, hogy a vendég lehetőleg az anyanyelvén tudjon kommunikálni.
 
De nemcsak a magánszálláshelyeken, hanem a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház szállodájában, a Hotel Spa Hévízben is örülnek az orosz vendégeknek.
 
– A tavalyi évhez képest 2013-ban a duplájára nőtt az orosz vendégszám és vendég-éjszaka is nálunk – fogalmaz Fodor Edith, a Hotel Spa Hévíz szállodavezetője. – Hozzánk kifejezetten a gyógyulni vágyók érkeznek, a reumatikus, mozgásszervi panaszokra keresik a gyógyírt. Jó vendégek az oroszok, mert szeretik kipróbálni az új dolgokat. Az eredeti szállásfoglalásuktól eltérően még sok-sok szolgáltatást igénybe vesznek. Szívesen költenek különböző kezelésekre, a hölgyek pedig szinte kivétel nélkül igénybe veszik a kozmetikai szolgáltatásokat is. Az orosz vendég nem az a típusú turista, aki beéri a szálloda medencéjével, ők kifejezetten a gyógytavat szeretik, nekik nagy élmény, hogy januárban úszhatnak a szabadban.
 
– 2012 előtt még a német nyelvterületről érkező vendégek voltak elsöprő arányban, ám ez két évvel ezelőtt érezhetően visszaesett – folytatja Fodor Edith szállodavezető. – Mondhatni, hogy a legjobbkor nyitott a város az orosz piac felé, mert így pótolni tudja a kieső német vendégeket.
 
Nemcsak a szálláshelyeket keresik fel az oroszok, hanem egyre gyakrabban vásárolnak ingatlanokat is Hévízen. Persze, a külföldiek ingatlanszerzése mindig is téma volt a fürdővárosban.
 
– Az osztrák és német vásárlók hulláma már lecsengett, ők 1998-2006 között vásároltak több házat a városban, és vonzáskörzetében is – tájékoztat Kovács László, a hévízi Exclusive Immo Kft. vezetője. – Most egyértelműen az oroszok a legjelentősebb vásárlók, a nálunk értékesített ingatlanok 60-70 százalékát ők teszik ki, de kezdik már felfedezni Hévízt a norvégok és jómódú arab ügyfelek is. Nálunk éppen most van egy komoly érdeklődés Angliából is. Az oroszokat az olcsó lakások éppúgy érdeklik, mint a lebontásra váró öreg épületek, amelyek helyett új, korszerű házakat építenek. Nem riadnak vissza az alternatív energiaellátástól, szeretik az újdonságokat és nagyon tájékozottak az új technológiákat illetően. Egyrészt azért szeretnének ingatlant vásárolni Hévízen, mert akkor egészen másfajta vízummal tudnak ideutazni. Másrészt befektetési céllal, úgy érzik, itt biztonságban van a pénzük. Olyan ügyfelünk is volt, aki azért vett meg egy lakást, mert azt tervezi, hogy nyugdíjas éveit a gyógytó mellett szeretné eltölteni.
 
A moszkvai Angelina Strizhkova 2007-ben járt először Hévízen, turistaként. Azóta rendszeresen visszatérő vendége a fürdővárosnak, sőt, két évvel ezelőtt megvásárolt egy apartmanházat is, ahová elsősorban honfitársai érkeznek pihenni.
 
– Amikor először jártam itt, Moszkvában még nem sokan ismerték Hévízt, márpedig ez a város és Magyarország is felülmúlja a várakozásokat – emlékezik Angelina Strizhkova. – Elvarázsolt ez a sokszínű ősz, a különleges tó vize, a város csendes légköre. Máshol nem kapni egyszerre ilyen fizikai és esztétikai élményt egy fürdőzéstől, muszáj volt visszatérnem. Hévíz jól karbantartott, tiszta, barátságos város, a lakosaival együtt. Látszik, hogy szeretik és védik lakóhelyüket és gondoskodnak a környezetéről is. Ez egy moszkvai ember számára lenyűgöző.
 
– Milyen lehetőséget látott a fürdővárosban, hogy még befektetés mellett is döntött?
 
– A sikeres üzlethez itt minden együtt van: egyedülálló tó, kedvező éghajlati körülmények, jó egészségügyi létesítmények, a magyar kultúra hagyományai és gasztronómia. Mindezt örömmel mutatom meg vendégeim számára, és ők visszatérnek ide évről évre. Amiben még látom a fejlődés lehetőségét, az a golf feltételeinek megteremtése, illetve a vendéglátói szolgáltatások újabb minőségi szintre lépése lehetne.
 
Őry Rózsa
 
Felhasználási Feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat©2022 Copyright by
Moksaphoto