Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Español Finnish Français Magyarul Netherland Norsk Polski Sweden Русский Қазақша العربية 中國

Balatoni fejlesztések

Uniós és hazai forrásokból, több mint 300 milliárd forintos, példa nélküli átfogó fejlesztési programot hirdet a balatoni régió felvirágoztatására a kormány. A turisztikai fejlesztéseket, gazdaságot és innovációt, vízminőséget és vízbiztonságot, a közlekedést és területfejlesztést, valamint a munkaerőpiacot célzó program óriási jelentőségű, melynek a térségre gyakorolt hosszú távú, előnyös hatása megkérdőjelezhetetlen.
180 település tartozik a kiemelt balatoni üdülőkörzethez, ezek életében most új fejezet kezdődik. A fejlesztési programban nemcsak a parti települések szerepelnek, hanem a Balaton közelében lévő kiemelt gyógyhelyek is; Hévíz, Zalakaros, valamint a Balaton-felvidék. A fejlesztések szükségessége indokolt, a Balaton és Hévíz Budapest mellett a második legnépszerűbb turisztikai célpont hazánkban, így jelentős bevételt is jelentve az országnak. Ahhoz azonban, hogy a régió továbbra is megállja a helyét az európai turisztikai versenyben, minőségi szolgáltatásokat kínáló beruházásokra van szükség.

A következő években megvalósuló fejlesztések célja a térség vonzerejének növelése, mely fizetőképes vendégkört vonz, munkahelyteremtést eredményez és hosszútávon biztosítja a térség versenyképességet. A tervek között szerepelnek a gyógyhelyfejlesztések, a szálláshely kapacitás növelése, infrastrukturális fejlesztések. A strand turizmus mellett külön érdeklődésre tart számon a vendégek körében a vitorlásturizmus, a lovas turizmus, a horgászturizmus, a kulturális turizmus, a borászat, és a kerékpáros turizmus.

Balatoni fejlesztések

A jelentősebb, kiemelt beruházások között megújítják a Balatoni Bringakörutat, komplex szolgáltatásokat nyújtó kikötő fejlesztések indulhatnak, felújítják a Sió zsilipet, megvalósulhat a balatoni körvasút, fejlesztik a közúti-, a vasúti-, illetve a vízi közlekedést, támogatást kapnak a borászatok, helyi piacokat hoznak létre és külön hangsúlyt kapnak az egészséges balatoni termékek. Sor kerülhet a balatonfenyvesi kisvasút felújítására és bővítésére, továbbá a második balatoni kompjárat beindítására Fonyód és Badacsony között. Kistelepüléseket összekötő utak épülhetnek meg, jobban elérhetővé téve a turisztikai attrakciókat. Megjelenhetnek az elektromos buszok Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen.

Komoly informatikai fejlesztések várhatóak a közösségi közlekedéshez kapcsolódóan is. A szintén EU-s támogatású költségvetésből köti össze a vasúti, az autóbuszos és a balatoni hajós közösségi közlekedés adatait. A projekt keretében a Balaton partján, főképp a déli parton, 52 kültéri elektronikus utastájékoztató eszközt helyeznek ki vasútállomásokon, buszmegállókban, pályaudvarokon, illetve kikötőkben.
A balatoni hajózás stratégiájában három új hajó megvásárlása, a kompok felújítása, és kikötőfejlesztések, és egy ipari kikötő megépítése (az északi parton) szerepel. Továbbá komoly összegek állnak majd rendelkezésre a balatoni vízminőség javítására és partvédelemre is.

A minőségi balatoni turizmus működését szolgálja a sármelléki reptér, amit a tervek szerint támogatásból építenek újjá, és egy másik fejlesztés keretében gyorsforgalmi úttal kötik össze az M7-essel a repteret. A stratégiai fontosságú Hévíz-Balaton Airport külső és közvetlen belső része is megújul. Európán kívüli járatok is érkezhetnének Sármellékre, ami új távlatokat nyithat a térségben.

A tervezett balatoni fejlesztési program a külföldi turizmus élénkülésén kívül a térség gazdasági növekedését és új befektetők megjelenését vetíti előre, ami továbblépési lehetőségeket teremthet több ágazatban is. A minőségi infrastrukturális fejlesztések, a turisztikai szektorban megvalósuló nívós szolgáltatásbővítések, valamint a korszerű közlekedést és közbiztonság növelését is szolgáló beruházások eredményeképpen a Balatoni régió Európa egyik legkedveltebb üdülőhelyévé válhat a hévízi gyógytó eddig is kiemelten látogatott, vonzó úti célja mellett. 

Felhasználási Feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat©2023 Copyright by
Moksaphoto