Exclusive Real Estate
Minőség és Kényelem
Belgium Deutsch English Español Finnish Français Magyarul Netherland Norsk Polski Sweden Русский Қазақша العربية 中國

Kaput nyitnak Kínának

Kaput nyitunk Kínának

Magyarország tíz éve, a jóváhagyott célország státus megszerzése óta vár arra, hogy özönljenek hozzánk a kínai turisták. A kormány mostani, keletre tekintő intézkedései sokakban ébresztenek reményeket a kínai beutazás erőteljes növekedését illetően, amelynek egyik akadálya a nehézkes vízumkiadás.
2013. december 18. szerda 14:10 nyomtatás

Az elmúlt hetek jelentősebb eseményei címszavakban: Budapest lett a Kelet-Közép-Európa–Kína együttműködés turisztikai regio­nális központja, Pekingben Magyar Kulturális Intézetet adtak át, Hongkongban öt év után újra megnyílt a magyar főkonzulátus, és több jelentős, a gazdasági és turisztikai kapcsolatok élénkítését célzó tárgyalás is lezajlott Kínában. Szijjártó Péter, a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos megbeszélést folytatott a Sanghaji Turisztikai Hivatal főigazgatójával is.
 


Lassú a vízumkiadás

A kormányzati intézkedések és a beutazó kedv között nincs szoros összefüggés, a kínaiak azért jönnek Magyarországra, mert már végiglátogatták a legdivatosabb európai úti célokat, így az érdeklődésük Kelet-Közép-Európára irányul – véli az East-Europe Express Travel Service Utazási Iroda ügyvezetője, Lázár Judit. A sanghaji irodával is rendelkező utaztató tulajdonosa egy osztrák–taiwani állampolgár. Több mint húsz éve foglalkoznak taiwani és 2003 óta kínai beutaztatással, és az utóbbi években évi mintegy 20 százalékos növekedést értek el 6-12 napos kelet-közép-európai leisure körútjaikkal. Magyarországon 2-3 éjszakát töltenek el a vendégeik, Budapest mellett Gödöllőre, Egerbe, a Dunakanyarba vagy a Balatonhoz, Hévízre látogatnak el. Mióta a Hainan nem közlekedik Budapestre, kevesebb csoport kezdi itt a túrát, amúgy számos légitársasággal dolgoznak együtt.

Vízumproblémáik – köszönhetően az ennek érdekében tett erőfeszítéseiknek is – a szakember szerint nincsenek, eddig minimális számú utasuk részesült elutasításban, gondot egyedül a több hónapos átfutási idő jelenthet, amihez viszont tudnak alkalmazkodni.

Más véleményen van az Atlasz World Travel ügyvezetője, dr. Bottyán Éva. Az Atlasz – főleg szakmai és incentive utak szervezéséből származó – forgalma nőtt tavalyhoz képest, de a növekedés a szakember szerint jóval nagyobb is lehetne, ha Magyarország, okulva más EU-országok, például Olaszország vagy Franciaország példáján, döntene a vízumkiszervezésről, ami a többszörösére is emelhetné a jelenleg évente kiadott 20-25 ezres vízumszámot. A kínai tour operatorok addig nem foglalkoznak komolyan Magyarországgal, amíg ezen a téren kapacitásgondok vannak. Ez magával hozná a közvetlen légi összeköttetés megteremtésének szükségességét is – tette hozzá.

Bottyán Éva tapasztalatai szerint a kínai beutaztatásban jelenleg a kínai tulajdonú irodák vannak előnyben, amelyek gyakran engedély nélkül működnek. Ez azonban vélhetően változni fog, mivel a kínai állam szigorú intézkedéseket hoz a nem megengedett piaci módszerek visszaszorítása érdekében, például büntetik, ha az idegenvezetőnek visszatérítést ad az iroda.

A szakember szerint Közép-Európában Románia, Ausztria és Lengyelország a legerősebb versenytársunk.


 
A második legnagyobb küldőpiac Ázsiából

Az elmúlt évtizedben a kezdeti pár száz vendéghez képest nem volt nehéz folyamatos növekedést produkálni – mondja Vértes Róbert, a Magyar Turizmus Zrt. kínai külképviselet-vezetője, aki szerint ugyanakkor egyértelmű siker, hogy Ázsia viszonylatában mára Japán után Kínából érkezik a második legnagyobb számú vendégsereg, és várható, hogy a jelenlegi trendek és növekedés mellett a rangsor 2015-re felcserélődik.

Ma azonban a kínai beutazás az évi átlagos 15-18 százalékos növekedés mellett is elmarad a kívánalmaktól, ami a 2012-es számokat tekintve 72 ezer vendéget (+23,5%) és 128 ezer (+10,2%) vendégéjszakát jelentett. Az átlagos tartózkodási idő csupán két nap.

 
Kitűnni a hangzavarból

A nemzetközi együttműködések (V4 és ETC) segítségével a Magyar Turizmus Zrt. tudja bővíteni forrásait és eszköztárát a Kínában kifejtett turizmusmarketingben – tájékoztatott Vértes Róbert, a kínai külképviselet vezetője.

A szakember az MT Zrt. november 26-i nyílt napján tartott előadásában elmondta: Kína marketing terén el van kényeztetve, mindenki e távol-keleti ország utazóinak kegyeiért verseng, ebből a hangzavarból kell valahogy kitűnnünk.

A képviselet 2014-ben szeretne elindítani egy kampányt, amelynek célja egyrészt a Magyarországról eddig kialakult kép színesítése, illetve ennek részeként a hazánkat még nem ismerő célcsoportként számon tartott 25–35 éves korosztály megszólítása. Elkezdik a hazánk valamennyi tájáról összegyűjtött események és programok (pl. Sziget, budapesti karácsony) promócióját mind a szakma, mind a nagyközönség felé, valamint sokkal nagyobb szerepet adnak az idén beindított Weibo oldalnak, ami a B2C (nagyközönségi kommunikáció) platform alapja és legfőbb eszköze.

Ezenkívül a korábbi évektől eltérően a tanulmányutak szervezése során szinte teljesen áttérnek a bloggerek meghívására. Így az információ sokkal szélesebb és számunkra kívánatosabb célcsoporthoz jut el, és az ezen a csatornán keresztül népszerűsített programok és kialakított imázs segíthet a vendégéjszakaszám növelésében is.

 

Nem kérnek a franciaágyból

A kínai turisták a legalább 100 szobás, nemzetközi lánchoz tartozó szállodákat részesítik előnyben. Különágyas, légkondicionált szobákat kérnek kávé- és teafőzővel, többnyire kínai ételeket esznek, és szívesen felkeresnek egy-egy kaszinót, fürdőhelyet, divatmárka-képviseletet.

 

Kapcsolatépítő Hévíz

A kormánybiztos mellett többek között Papp Gábor, Hévíz polgármestere is folytatott tárgyalásokat novemberben Pekingben és Sanghajban.

– Hévíznek nem ez volt az első tárgyalása Kínában, a város tiszteletbeli kínai nagykövetén keresztül közel két éve aktív kapcsolatot ápolunk az ország több településével, közülük Guilinnel testvérvárosi együttműködést is kötöttünk már – mondta el érdeklődésünkre Papp Gábor, aki szerint a kínai piac óriási lehetőségeket hordoz magában, ezért nagyon fontos, hogy Magyarországnak közvetlen légi összeköttetése legyen az országgal, valamint, hogy a vízumkiadás rendszere még rugalmasabbá váljék. Utóbbit illetően az elmúlt években pozitív változások történtek, de még van mit javítani a helyzeten. Hévíz minden, a kínai konzulátusokon folytatott tárgyalása alkalmával felveti ezt a kérdést.

 

Tucatnyi aktív beutaztató

Az ADS (Approved Destination Status – jóváhagyott célország) rendszerben jelenleg 67 magyar irodának van joga beutaztatni Kínából Magyarországra, de közülük csupán 12-15 van aktívan jelen a piacon. Ezek között ugyanúgy megtalálható a csoportos szabadidős utat, mint a MICE-delegációkat szervező iroda (kínai értelmezésben szinte minden, a költés szempontjából felsőbb kategóriát képviselő csoport MICE-nak minősül, csakúgy, mint az állami alkalmazottak „tanulmányútjai”).


A jelenlegi hévízi városvezetés közel kétszáz delegációt fogadott már Kínából utazási irodák közvetítésével. A fejlődés érdekében aktív kapcsolatot ápolnak a konzulátusokkal, és kiállításokon vesznek részt. A polgármester meggyőződése, hogy a gyógy- és egészségturizmus különösen megismertetésre méltó terület Kínában, lévén, hogy nekik ezen a téren nincsenek igazán nagy hagyományaik.

Wagner Zsuzsa
 

Felhasználási Feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat©2022 Copyright by
Moksaphoto